Az Veya Çok, Olduğu Kadar!

Erzurum Güncel- Programda konuşan Erzurum Valisi Okay Memiş, “Bizler, bu salonda bulunan kamu görevlileri, devletin vergileri ile maaşımızı alıyoruz. Az veya çok, ama olduğu kadar” dedi.

Manolya BULUT-PUSULA

İçişleri Bakanlığı Mülkiye Teftiş Kurulu Başkanlığı Kolluk Gözetimi Komisyonu tarafından kolluk denetiminde kamu farkındalığının artırılması programı, Erzurum Valiliği toplantı salonunda düzenlendi. Toplantıya Mülkiye Teftiş Kurulu Başkanı Vali İbrahim Akın, Mülkiye Teftiş Kurulu Başkan Yardımcısı Kolluk Gözetimi Komisyonu Sekreterya Başkanı Hüseyin Kök, Erzurum Valisi Okay Memiş, Cumhuriyet Başsavcısı Hüseyin Tuncel, Jandarma Bölge Komutanı Tuğgeneral Mehmet Çimen, İl Jandarma Komutanı Albay İlker Şimşek, İl Emniyet Müdürü Levent Tuncer, Baro Başkanı Talat Göğebakan, Erzurum Teknik Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Bülent Çakmak ve kurum amirleri katıldı.

Programda konuşan Erzurum Valisi Vali Memiş, “Bizler, bu salonda bulunan kamu görevlileri, devletin vergileri ile maaşımızı alıyoruz. Az veya çok, hiç kimse muhtemelen almış olduğu maaşı yeterli görmüyor, ama olduğu kadar. Harama bulaşmadan, kamu hizmeti yürütüyoruz. Devletimize vermiş olduğu vergilerle geçimimizi sağlıyoruz. Peki bu vergileri toplarken devlet bize soruyor mu, Türk müsün, Kürt müsün, Alevi misin, sağcı mısın, solcu musun, laik misin, antilaik misin? Sormuyor. O zaman biz de hiçbir vatandaşımıza din, dil, ırk, siyasi görüş, felsefi inanç ayrımı yapmadan görev yapmak zorundayız. Devlete borcumuz görevimizi layıkıyla yapmaktır” dedi.

Herkes bizim muhatabımız

“Toplumsal skaladaki en aşağıdaki vatandaştan en üste kadar biz muhatap oluruz” ifadelerini kullanan Vali Memiş, “Bu salonda bulunan tüm kamu görevlileri, bu ülkenin iyi yetişmiş kişileri. Her meslek insanı yetiştirebilir ama bizim meslekler, mülki idare amirliği, kolluğun en altından en üstüne kadar yöneticilerini bu hayat daha çok yetiştirir. Benim meslekte 30’uncu senem. Tam 30 yıl boyunca çaycı, çöpçü, çobandan başlarız akademisyenler, rektörler, devlet başkanları, toplumsal skaladaki en aşağıdaki vatandaştan en üste kadar biz muhatap oluruz. Her meslek böyle değildir. Aradaki skalaya bakar mısınız, bu çok değerli bir şeydir” diye konuştu.

Biz devletin tarafındayız

Kolluk görevlilerinin vatandaşla diyaloğuna da dikkat çeken Vali Memiş, “Biz devletin tarafındayız da kendi başımıza mı hareket edeceğiz? Hayır, hukuk, kanun, mevzuat bize neyi emrediyorsa biz o hukuk içerisinde kalmak, hareket etmek zorundayız. Üniforma giyen değerli kardeşlerimiz bizlerin başımızın tacı. Çok önemli görevler yapıyorlar. Üniformayı giyen kardeşimizin devlet temsiliyeti vatandaşın gözünde de çok daha önemlidir. Meslek hayatımın ilk gününden beri önemsediğim şey de vatandaşlara iyi davranmaları. Bunu çok arzu ediyorum, hep hatırlatıyorum. Bu tüm kamu görevlileri için de geçerli. Kardeşlerimiz alınmasınlar, görevini çok güzel ifa edenler de var. Ama zaman zaman haddi aşan tavırların olduğunu ifade edebiliriz. Çünkü onların yaptığı kötü muamele diğer kamu görevlilerinkinden daha farklı, toplumda infiale yol açabilecek hallere dahi sebebiyet verebiliyor. Bize bir takım imkanlar sağlanıyorsa, altımıza araç veriliyorsa, bu hava atmamız için değil. Bu emrinde olduğumuz vatandaşlara tepeden bakmak için değil. Ama tevazuyu da abartmayacağız, İbn-i Haldun’un dediği gibi çok abartırsan vasat insanlardan tavsiye dinlersin. Vasat insanlardan tavsiye dinleyecek halimiz de yok” ifadelerini kullandı.

Kolluk Gözetim Komisyonu’nu anlattı

Mülkiye Teftiş Kurulu Başkanı Vali İbrahim Akın ise yaptığı konuşmada Kolluk Gözetim Komisyonu’nun öneminden söz ederek, “Komisyonun kurulması ile amaçlanan ülke genelinde emniyet, jandarma ve sahil güvenlik personelinin işlediği iddia edilen suç, eylem veya tutumlar hakkında yapılan ihbar ve şikayetleri merkezi bir sistemde kayıt altına almak. Bu konuda idare merciiler tarafından yapılan soruşturmaların hızlı ve etkin bir şekilde sonuçlandırılmasını sağlamak, bütün bu süreçleri sivil bir mekanizma vasıtasıyla düzenlemektir. Bugün Türkiye genelinde 1007 kolluk ihbar ve şikayet bürosu oluşturulmuş ve bu bürolarda görev yapmak üzere toplam 2 bin 505 personel görevlendirilmiştir.  Bu sistemin faydalarından söz etmek isterim. Hızlı ve kolay bir şekilde ihbar ve şikayet ile memnuniyet bildiriminde bulunabilme, süreç ile ilgili bilgilendirilme, sürecin takibiyle hızlı sonuç alma imkanı, kişisel verilerin gizliliğinin korunacağına dair güvence, bütün iş ve işlemlerin bağımsız bir yargı ve organ tarafından izlenmesi, kamuoyunun yıllık raporlarla bilgilendirilmesi, kolluk personelinin gerek görevle ilgili gerek görevle ilgili olmayan tüm ihbar ve şikayetlerin tek merkezden izlenebilmesi, değerlendirilmesi ve stratejiler geliştirilmesidir” dedi.

Programda Mülkiye Teftiş Kurulu Başkan Yardımcısı Kolluk Gözetimi Komisyonu Sekreterya Başkanı Hüseyin Kök, Kolluk Gözetim Komisyonu ile ilgili detaylı bir sunum yaptı.

Kaynak: GazeteGüncel

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu