Apandisit Nedir, Apandisit Belirtileri Nelerdir?

Apandisit nedir? Apandisit belirtileri nelerdir? Apandisit nasıl anlaşılır? Apandisit nasıl anlaşılır? Apandisit neden olur? Apandisit tedavisi nasıl yapılır? Çocuklarda apandisit belirtileri nelerdir?

Apandisit nedir? Apandisit belirtileri nelerdir? Apandisit nasıl anlaşılır? Apandisit nasıl anlaşılır? Apandisit neden olur? Apandisit tedavisi nasıl yapılır? Çocuklarda apandisit belirtileri nelerdir? Çocuklarda apandisit tedavi yöntemleri nelerdir? Apandisit ameliyat sonrası iyileşme süreci ne kadardır? Apandisit ameliyatı nasıl yapılır? Apandisit, çoğunlukla ani bir şekilde ortaya çıkar… Apandisit nasıl ortaya çıkar, belirtileri nelerdir, ne gibi önlemler alabiliriz? İşte tüm soruların cevapları haberimizde..

Bu bölümün vücuttaki işlevi tam olarak bilinmemektedir. Fakat bazı uzmanlar bağırsak üzerindeki bu kısmın sindirimin kolaylaşması ve bağışıklık sisteminin daha güçlü olmasına fayda sağladığını düşünmektedirler. Apandisitin vücut üzerinde etkisi bilinmemektedir fakat vücuttan alındığı zaman da herhangi olumsuz bir durum da yaşanmamaktadır. 

Apandisit iltihaplandığı takdirde eğer gerekli müdahale yapılmazsa ölümle sonuçlanabilecek bir hastalıktır. Apandisit iltihaplanması oldukça yaygın olarak görülen bir sağlık sorunudur. 

APANDİSİT NEDİR?

Apandisit, körbağırsak üzerinde apandisin denilen bölümün iltihaplanması ile oluşan ve şiddetli ağrı ile seyreden ciddi bir enfeksiyon hastalıktır. Apandis patlaması hayatı tehlike yaratan bir sorundur ve bu nedenle kişinin acilen hastaneye yatırılması gerekir. Yangın tedavisi iltihaplı apandisin kesilip çıkarılması şeklindedir.

Apandisit karnın sağ alt tarafında bulunur. Apandisit, bağırsak kolonundan dışa doğru uzayan parmak şekline benzer bir kese görüntüsünü andırır. Bu kese iltihaplandığı zaman apandisit iltihaplanması olur ve çok acilen müdahale gerektirir. Apandisit iltihaplandığı zaman akut apandisit adını alır ve erkeklerde yaygınlığı %6- 8 oranında, kadınlarda ise %6- 9 oranındadır. Bu şekilde akut apandisit nedir sorusuna, dünya üzerinde en yaygın, acil müdahale ve operasyon gerektiren bir hastalık denebilir.

Çok uzun yıllar boyunca, neredeyse bir asır kadarlık zaman zarfında apandisit tedavisinde kullanılan yöntem her zaman açık apendektomi, yani açık ameliyat şeklinde olmuştur. Fakat günümüzde artık tıbbi teknolojinin gelişmesi ile beraber açık apandisit ameliyatına alternatif yeni bir yöntem bulunmuştur. 

Laparoskopik apandektomi yöntemi ile hem daha çabuk iyileşme sağlanmaktadır hem de yara izi eskisi gibi büyük olmamaktadır. Apandisit iltihaplanması genellikle hiçbir belirti vermeden kendiliğinden, aniden ortaya çıkar ve acilen müdahale edilmesi gerekmektedir. Apandisit iltihaplanması hastaya oldukça ağrı ve acı vericidir.

Karın kısmında çok şiddetli ağrı oluşabilmektedir, hastada aynı zamanda yüksek ateş de bulunabilmektedir. Acil müdahale gerektirdiği için vakit kaybetmeden uzman tarafından müdahale edilmelidir. Çok sık rastlanan bir durumdur. Günümüzde, acil müdahale edilmediği için ölümle sonuçlanan birçok vaka bulunmaktadır.

APANDİSİT BELİRTİLERİ NELERDİR?

Apandisit ilk olarak hafif bir ağrı ile başlar. Sonrasında karnın sağ alt tarafında birkaç saat içerisinde ağrı yoğunlaşır ve keskin bir hal alır. Ağrı aniden ortaya çıktığı için hastayı uykudan da uyandırabilmektedir. Dokunmak, bastırmak, öksürmek gibi eylemler daha da acı vermektedir.

Apandist belirtileri arasında en yaygın olarak görüleni karın bölgesinde yaşanan ağrılardır. Ağrı, göbek deliği çevresinden başlar ve karnın sağ alt bölgesinde yoğunlaşır.

– Karnın genelinde “donuk” bir ağrı, karnın sağ alt kısmında ise keskin ve şiddetli ağrılar oluşabilir.

– Ağrıya kusma, mide bulantısı, ateş, kabızlık ya da ishal, gaz sorunu ve sırt ağrısı gibi diğer belirtilerde eşlik edebilir ancak, ağrı dışında görülen bu belirtiler her kişide ortaya çıkmayabilir.

Apandis patlaması hayatı tehdit eden, ciddi bir sağlık sorunu olduğu için bu bölgede meydana gelen ağrılara dikkat edilmeli ve şiddetini arttıran, uzun süre devam eden ağrılar için bir sağlık kuruluşuna gidilerek gerekli muayene yaptırılmalıdır.

Apandisitin diğer belirtileri arasında ise;

– Halsizlik,

– Mide bulantısı,

– İştahsızlık,

– Ya ishal ya da kabız olmak,

– Kusma

– Gaz sancısı

– Şişkinlik

Bazen bu belirtiler olmadan aniden de ortaya çıkabilmektedir. Fakat karın ağrısı birçok hastalıkta ortak belirti olduğu için karnın sağ alt tarafında ağrı hissediliyorsa hemen bir uzmana danışılmalıdır.

Apandisit tıkanması ile meydana gelmektedir. Tıkanmanın sebepleri ise bazı yemeklerin bağırsaklar tarafından hazmedilememesi, bazı meyvelerin çekirdekleri ile yenmesi veya katılaşmış dışkılar sebep olabilmektedir. Nadiren de bu bölgede tümör oluşabilmektedir. Bu şekilde tıkanma oluştuğunda apandisit bir çeşit sıvı ile dolup şişmeye başlamaktadır.

APANDİSİT BELİRTİLERİ NASIL ANLAŞILIR?

– Apandisit belirtileri, en azından ilk aşamalarda görülen belirtiler gaz, fazla yemek sonrası yaşanan ağrılar, böbrek ya da karın bölgesinde bulunan diğer organların ağrılarıyla karıştırılabilir.

– Karnınıza hafifçe bastırın. Dokunmak bile özellikle karnın sağ kısmında ağrıya neden oluyorsa doktorunuzu aramanız gerekir.

– Karın bölgesine bastırdığınızda bu bölge normalden daha sert ya da şiş hissediliyorsa (ağrıyla birlikte) apandisit olabilir.

– Apandisit ağrısı yürümenizi zorlaştırabilir. Ayağa kalkın ve yürüyün, yürürken dahi ağrı yaşıyorsanız bunun nedeni apandis iltihaplanması olabilir.

– Ek olarak fetüs pozisyonunda kıvrılarak yatmak ağrıyı hafifletiyorsa ağrı büyük ihtimalle apandisit yüzünden oluşuyordur.

– Nedeni ne olursa olsun bu ağrılar geçmiyorsa ve şiddetleniyorsa vakit kaybetmeden bir sağlık kuruluşuna gitmeniz önerilir.

APANDİSİT NEDEN OLUR?

Birçok durumda apandisit nedeni tam bilinmeyebilir, bazen birden fazla neden olabilir. Bazen apandisitte bir tıkanıklık ve enfeksiyon neden olabilir ve tam tıkanıklık acil ameliyat gerektirebilir. 

Obstrüksiyon sıklıkla dışkı maddelerinin birikiminden kaynaklanabilir yada aşağıdaki durumlarda neden olabilir:

– Büyümüş lenfoid folliküller

– Kurt, parazitler

– Travma veya yaralanma

– Tümörler

APANDİSİT TEDAVİSİ NASIL YAPILIR?

– Apandisit durumunda genellikle yapılan ilk ve en yaygın müdahale kesenin operasyon ile vücuttan çıkarılması olacaktır.

– Apendektomi olarak bilinen apendiksin çıkarılması, genel olarak en yaygın gerçekleştirilen cerrahi operasyonlardan biridir.  

– Apendiksin çıkarılmasında laparoskopik veya açık cerrahi yöntemlerinden biri uygulanabilir. Her iki yöntemde de genel anestezi kullanılmaktadır.

APANDİSİT AMELİYATI

– Laparoskopik ya da halk arasında bilinen ismiyle kapalı cerrahi genellikle apendiksin çıkarılması için en yaygın olarak tercih edilen yöntemdir çünkü iyileşme açık cerrahiden daha hızlı gerçekleşme eğilimindedir.

– Operasyon esnasında hastanın karnında 3 veya 4 adet küçük kesik açılır, bu delikler vasıtasıyla kamera ve diğer özel cerrahi aletler karın boşluğuna iletilir.

– Bunlar cerrahın apandisiti daha net görebilmesinin yanı sıra çalışması için daha fazla alanı sağlamak üzere karnı şişirmek için gazın pompalandığı bir tüp, karnın içindekileri takip etmesini sağlayacak kamera ve ışıkların bulunduğu laparoskop adı verilen bir başka tüp ile apendiksin çıkarılmasında kullanılan küçük aletlerdir.

– Apendiks çıkarıldıktan sonra kesilerin iyileşmesi için emilebilir dikiş atılabilir. Eğer emilemeyen dikiş kullanıldıysa bunların operasyondan 7 – 10 gün içerisinde çıkarılabilir.

– Bazı durumlarda laparoskopik önerilmez ve bunun yerine açık cerrahi kullanılır. 

– Bu durumlar arasında apandisitin halihazırda patlamış olması ve vücut içinde bir apandisit kitlesi adı verilen bir yumru oluşturması, ya da hastanın daha önce açık karın ameliyatı geçirmiş olması gibi ihtimaller mevcuttur.

– Açık ameliyatta, sağ altta tek bir büyük kesim yapılır. Cerrah, bu kesi yoluyla karın içine erişir. Yine laparoskopik cerrahide olduğu gibi açılan kesikler ya emilen dikişler ya da daha sonraki bir tarihte çıkarılması gereken emilemeyen dikişler kullanılarak kapatılır.

– Her iki ameliyat türünden sonra çıkarılan apendiks patolojik incelemeye gönderilebilir.

– Apendiksin alınmasının ardından bir kaç hafta sürenin geçmesiyle birlikte tam iyileşme sağlanır. Ancak açık ameliyattan sonra 6 haftaya kadar yorucu faaliyetlerden kaçınılması gerekebilir.

– Cerrahi operasyonun pratik ya da mümkün olmadığı durumlarda ise damardan verilen antibiyotikler bu ihtiyacı daha ileri bir tarihe çekebilir ya da enfeksiyonun tamamen ortadan kalkmasını sağlayabilir.

APANDİSİT AMELİYATINDAN SONRA İYİLEŞME SÜRECİ NE KADARDIR?

– Laparoskopik cerrahinin temel avantajlarından biri iyileşme süresinin çok kısa olma eğilimidir. 

– Çoğu insan ameliyattan birkaç gün sonra, hatta prosedür normal seyriyle devam ettiyse 24-48 saat içinde  hastaneden ayrılabilir.

– Açık cerrahide veya peritonit gibi hastalığın komplike olduğu durumlarında ise hastaneden ayrılmak bir haftayı alabilir.

– Operasyondan sonra ilk birkaç gün ağrı görülebilir ancak bunlar zamanla düzelecektir. Sadece gerektiği durumlarda ağrı kesici alınmalıdır.

– Laparoskopik cerahi sonrasında omuzda bir hafta kadar ağrı hissedilebilir, bu pompalanan gazdan kaynaklanmaktadır. 

– Yine operasyon sonrası kabızlık baş gösterebilir. 

– Bunun için lifli gıdalar tüketilmeli ve bol sıvı içilmelidir.

– Ameliyat yerinin bakımı ve hangi aktivitelerden kaçınılması gerektiği hastaneden ayrılmadan önce doktor tarafından belirtilecektir. 

– Ancak 4 – 6 hafta ağır işlerden kaçınılması genel olarak tavsiye edilmektedir.

ÇOCUKLARDA APANDİSİT BELİRTİLERİ

– Karın ağrısı, kusma ve iştahsızlık en temel yakınmalardır. 

– Ağrı, başlangıçta göbek çevresinde olmakla birlikte bir süre sonra karnın sağ alt bölgesine yerleşir. 

– Sürekli bir ağrı olup giderek artar. 

– İştah genellikle kaybolur ve birçok hastada kusma tabloya eşlik eder.

– Ateş genellikle ilerlemiş tabloda bulunur ve genellikle halk arasında ”patlamış apandisit” olarak bilinen perforasyon, yani iltihabın karın içine yayılması ile birliktedir.

ÇOCUKLARDA APANDİSİT TANISI

– Çocuklarda apandisit tanısı muayene ile konulur. 

– Akyuvarların (lökosit) yüksekliği, boğaz iltihabı ya da idrar yolu iltihabı varlığında da olabildiğinden dikkatle değerlendirilmelidir. 

– Ultrasonografi ve gereken durumlarda bilgisayarlı tomografiden de yararlanılabilmektedir.

ÇOCUKLARDA APANDİSİT TEDAVİ YÖNTEMLERİ

– Çocuklarda ve yetişkinlerde apandisit tedavisi cerrahidir. 

– Açık cerrahi ya da Laparoskopik yöntemle yapılabilmektedir. 

– Yakınmaların başlangıcından itibaren ilk 24 saat içinde yapılan operasyonlarda genellikle perforasyon yoktur.

– Hastalar sıklıkla 24 saat içinde hastaneden çıkabilmektedirler. 

– Gecikmiş olgularda hastanede kalış süresi de uzamaktadır.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu