Antik Roma’da Güzellik Sırları: İşte 9 İlginç Yöntem

Antik Roma dendiğinde çoğumuzun aklına gladyatörler, tapınaklar ve imparator resimleri gelir. Oysa Roma’nın zengin kültüründe keşfedilmeyi bekleyen başka şeyler de var! Örneğin güzellik sırları…Gelin şimdi, günümüzde kulağa biraz tuhaf gelse de zamanında insanlar arasında oldukça popüler olan bakım ve güzellik yöntemlerini inceleyelim. İşte, Antik Roma’da güzellik sırları…

1. Cilt bakımı

Antik Roma’da cilt bakımına oldukça önem veriliyordu. Özellikle genç kızlar için sağlıklı görünen bir cilde sahip olmak, itibarları ve evlilik umutları için büyük önem taşıyordu. Bu nedenle Antik Roma’da cildin ihtiyacına göre özel merhemler ve yağ bileşenleri hazırlanıyor, hazırlanan bu bileşenler hem erkekler hem de kadınlar tarafından düzenli olarak kullanılıyordu.

Roma İmparatoru Nero’nun karısı Poppaea Sabina gibi varlıklı kadınlar ise cilt bakımı için sütün olmazsa olmaz olduğunu düşünüyordu. Hatta rivayetlere göre Poppaea, süt ihtiyacını karşılayabilmek için gittiği her yere küçük bir eşek ordusu götürüyormuş. Cilt bakımına böylesine düşkün olması, Poppaea’nın hamurla süt karışımından oluşan bir gece bakım kremi icat etmesini bile sağlamıştı.

Bununla birlikte kırışıklıkları azalttığı düşünülen kaz yağının ve yumuşatıcı etkisi sebebiyle koyun yünü yağının da Antik Roma döneminde cilt bakımı için sık sık kullanıldığı biliniyor. Bu ürünlerin kokusu her ne kadar rahatsız edici olsa da insanların sağlıklı cilt arzularının daha ağır bastığı kesin!

2. Diş bakımı

Günümüze benzer şekilde güçlü ve beyaz dişler Antik Roma’da da oldukça çekiciydi. Bu nedenle insanlar, dişlerinin sağlıklı kalabilmesi için çeşitli macunlar hazırlayıp kullanıyordu. Bunlardan en bilineni ise hayvanların kemik ve dişlerinden elde edilen küllerdi.

Dişlerini kaybeden insanlara ise yine kemik veya fildişinden takma dişler hazırlanıyor, hazırlanan dişler altın tel yardımıyla boşluklara yerleştiriliyordu.

3. Parfüm

Antik Roma döneminde cilt bakımı için yüze uygulanan ürünler oldukça ağır ve kötü kokuyordu. Bu da insanları hoş kokular üretmeye ve kullanmaya teşvik etmişti.

Bu dönemde parfümler genellikle iris veya gül yapraklarının üzüm suyuyla karıştırılması ile elde ediliyordu. Üretilen parfümler katı, sıvı veya yapışkan bir forma sahipti. Antik Roma’da kullanılan parfüm şişelerini günümüzde İtalya’daki birçok müzede görmek mümkün.

4. Makyaj

Antik Roma’da çoğu insan koyu bir tene sahip olduğundan, kozmetiğin en yaygın amacı cildi beyazlatmaktı. Zira beyaz ten, diğer insanlara güneşin altında çalışmıyor izlenimi verirdi. Bunun için de duvarları boyamak için kullandıkları maddelere benzer malzemeler kullanıyorlardı. Hatta bazı kadınlar, asil bir görünüm kazanmak için şakaklarına mavi damarlar çiziyordu. Böylece diğer insanlara dışarıda çalışmadıklarını kanıtlıyor ve toplumda belli bir statü elde ettiklerini düşünüyordu.

Öte yandan Antik Roma’da kadınların allık için şarap tortusu veya dut gibi şeylerden faydalandığı biliniyor. Bazı kadınlar ise yanaklarına renk vermek için kahverengi deniz yosunu sürüyordu.

5. Gözler

Tıpkı günümüzde olduğu gibi Antik Roma’da da uzun koyu kirpikler çok beğeniliyordu. İnsanlar bunu elde etmek için genellikle yanmış mantardan faydalanıyordu. Göz kapaklarına ise çeşitli doğal minerallerden yaptıkları mavi veya yeşil renkli boyalar sürmek oldukça modaydı.

Şimdilerde her ne kadar beğenilmese de kaşın ortada birleşmesi Antik Roma’da insanlar tarafından çok seviliyordu. Hatta kaşı gür olmayan insanların hayvan kılları ile gür bir görünüm elde etmeye çalıştığı da biliniyor.

6. Epilasyon

Del Casale’nin arkeolojik kazısında bulunan “Bikinili Kızlar” mozaiğinin detayı.

Gür kaşların aksine vücut kılları kadınlarda rahatsızlık duyulan bir durumdu. Özellikle statü sahibi kadınların pürüzsüz bacaklara sahip olması beklenirken, erkekler arasında da epilasyon işlemi oldukça yaygındı.

Antik Roma’da ponza taşıyla tüylerin alınması en popüler yöntemdi. Ancak bazı insanlar kırpma yöntemiyle veya tıraşla da tüylerinden arınabiliyordu. Balıkların, kurbağaların veya sülüklerin iç organlarından elde edilen merhemler de epilasyon için oldukça revaçtaydı.

7. Fiziksel özellikler

Antik Roma’da kadınlar için fiziksel görünüm çok önemliydi. Onlara göre ideal vücut uzun boy, dolgun hatlar ve geniş kalçadan oluşuyordu. İnce olmak o zamanların güzellik standartlarına uymadığı için zayıf kadınlar genellikle kalın ve dolgun giysilerle ince bedenlerini gizliyordu.

8. Saç bakımı

Napoli Ulusal Arkeoloji Müzesi

Sarı ve kızıl renkler Antik Roma’da en çok arzu edilen saç renkleriydi. Bu renkler ise genellikle bitkisel ve hayvansal yağlar kullanılarak elde ediliyordu.

Saç boyamak daha çok kadınlar arasında popüler olsa da Roma erkekleri de saçlarının rengini değiştirmeye hevesliydi. Hatta imparator Commodus’un yönetimi sırasında erkeklerin saçlarını sarıya boyaması oldukça yaygınlaşmıştı. Bununla birlikte boyama işlemi çoğu zaman korkunç sonuçlara neden oluyor, hatta bazen iş kelliğe kadar gidebiliyordu.

Saç şekillendirme konusunda ise bronz çubuklardan faydalanılıyordu. Romalı kadınlar bu çubukları küllerde ısıtarak lüle saçlar elde edilebiliyordu. Günümüzde kullanılan maşalara ne kadar da benziyor değil mi?

9. Peruk modası

Peruk takmak Antik Roma’da epey modaydı. Hiç saçı olmayanlar için tam peruklar satılırken, mevcut saçını daha gür göstermek isteyenler için küçük parçalar da bulunuyordu. Romalılar arasında kızıl veya sarı renkli peruklar revaçtayken, insanlar bunları Herkül tapınağının yakınlarından kolayca temin edebiliyordu.

İşte, Antik Roma’da güzellik sırları bu şekildeydi. Bakalım, şimdilerde uyguladığımız güzellik ve bakım rutinleri ilerleyen yıllarda nasıl anılacak?

Bu yazımız da ilginizi çekebilir:

Antik Roma Medeniyetinin Daha Önce Hiç Duymadığınız Hijyen ve Tuvalet Alışkanlıkları

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu