Antik Mısır Medeniyetindeki En Etkili 5 Kadın Firavun

Kadın olmak, tarihin hemen her döneminde ve yerinde hiçbir zaman kolay değildi. Ancak bazı istisnai dönemler ve coğrafyalar da vardı. Örneğin Antik Mısır’da, kadınlara bazı günümüz modern toplumlarında olduğundan bile daha fazla değer veriliyordu. Kadim Mısır inancındaki güçlü ve sevilen tanrılardan bazıları dişiydi. Ayrıca Mısırlılar, kadın hükümdarların yeteneklerinden şüphe etmiyor, aksine onların bilgeliğine sonsuz bir güven duyuyorlardı. İşte Antik Mısır medeniyetindeki en etkili 5 kadın firavun.

1. Merneith

Milattan önce 3200 ile 2900 yılları arasında yaşayan Merneith’in Antik Mısır tahtına oturup oturmadığı bilinmiyor. Ancak Merneith’in Antik Mısır’ın en güçlü kadınlarından biri olduğu ve hükümdar olsun veya olmasın, mutlak bir hüküm sürdüğü konusunda hiçbir şüphe yok.

Tarihi belgeler, Merneith’in Birinci Hanedan döneminde firavun Cet’in eşi ve kral naibi olduğunu yazıyor. Ancak Merneith’in oldukça güçlü bir kadın olduğunu ortaya koyan emareler bunlarla sınırlı değil. Merneith’in mezarı, neredeyse bütünüyle Mısır firavunları için inşa edilen mezarlara benziyor. Üstelik mezarının içi, tıpkı diğer firavun mezarlarında olduğu gibi kıymetli hazinelerle dolu. İşte bu nedenle Merneith’in Antik Mısır’ın ilk kadın hükümdarı olduğu, firavun değilse bile kendi döneminin en güçlü figürleri arasında yer aldığı düşünülüyor.

2. Sobekneferu

antik mısır

Resmi kayıtlara göre “Antik Mısır’ın ilk kadın hükümdarı” unvanı Sobekneferu’ya ait. Kardeşi Amenemhat’ın ölümünden sonra 12. Hanedanın son hükümdarı olarak Antik Mısır tahtına oturduğu biliniyor.

Öte yandan Antik Mısır’daki tarihi kayıtlar, milattan önce 1806-1802 yılları arasında hüküm süren Sobekneferu’nun, Mısır’ın farklı bölgelerinde önemli tapınaklar inşa ettirdiğini yazıyor. Bununla birlikte tarihi kayıtlarda kendisi için de bir firavun mezarı yaptırdığı yazılıysa da mezar hiçbir zaman bulunamadı.

Hatşepsut, üvey kardeşi II. Thutmose ile evlendikten sonra yalnızca 12 yaşındayken Mısır kraliçesi unvanının sahibi oldu. II. Thutmose’nin ölümünün ardından, oğlu III. Thutmose’nin kral naibi konumuna yükseldi ve nihayet, tüm yetkileri elinde toplamayı başararak, Antik Mısır’ın ikinci kadın firavunu oldu.

Antik Mısır tarihinin en başarılı hükümdarlarından biri olarak kabul edilen Hatşepsut, hüküm sürdüğü yıllar boyunca Mısır’ı önemli bir ticaret merkezi haline getirmeyi başarmıştı.

4. Nefertiti

antik mısır

Milattan önce 1370-1330 yılları arasında yaşayan Nefertiti, Antik Mısır’ın en etkili kadın hükümdarlarından biriydi. Eşi Akhenaton ile birlikte milattan önce 1353’ten 1336’ya kadar Mısır’ı yöneten Nefertiti, saltanatı boyunca Antik Mısır’ın çok tanrılı inanç sistemini ortadan kaldırmış tek tanrı inancını hâkim kılmayı başarmıştı.

Akhenaton’un ölümünden sonra Antik Mısır tahtının tek sahibi olan Nefertiti, Mısır’da eşi görülmemiş bir refah tesis ederek, kadınların da son derece başarılı yöneticiler olabileceğini yüzlerce yıl önce kanıtlamıştı.

5. VII. Kleopatra

antik mısır

Antik Mısır, farklı alanlardaki başarılarıyla dikkat çeken pek çok kadın hükümdar tarafından yönetildi. Bu etkili kadın hükümdarlardan bazıları, Mısır’ı bolluğun ve bereketin diyarı haline getirmeyi başarmıştı, bazıları ise eşsiz anıtlar ortaya koymuştu. Ancak hiçbiri, politika konusunda VII. Kleopatra kadar yetenekli değildi…

VII. Kleopatra, ömrünün ilk yıllarını kral naibi olarak geçirdi. Ancak naiplik yıllarında erkek kardeşlerinin gölgesinde yaşadı. Nihayet kardeşi XIII. Ptolemaios tarafından, iktidardan tamamen uzaklaştırıldı ve hayatta kalabilmek için ülkesinden ayrılmak zorunda kaldı. Ancak VII. Kleopatra, son kozunu oynamamıştı…

Zorla uzaklaştırıldığı Antik Mısır tahtına oturmaya kararlı olan VII. Kleopatra, paralı askerlerden oluşan bir ordu toplamakla yetinmedi, Antik Mısır hükümdarlığına giden yolda Jül Sezar’ın desteğini almayı da başardı. Bu sayede tahtın diğer varislerini bozguna uğratan VII. Kleopatra, Mısır’ın mutlak hükümdarı haline geldi.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu