Antik Dönemlerden Kalan 10 Muhteşem Mağara

Mağaralar tabiatın en ilginç ve gizemli yapıları arasında. Binlerce yıllık erozyon, volkanik hareketler veya insan müdahalesiyle oluşan bu yapılar tarih boyunca insanlık için de oldukça önemliydi. Çünkü mağaralar, binlerce yıl önce yaşayan insanlar için yalnızca bir barınma yerinden ibaret değildi. Aynı zamanda sanatsal faaliyetlerin icra edildiği ve kültürel değerlerin saklandığı alanlardı. Böylece pek çoğu doğal olarak bile göz kamaştırıcı olan mağaralar, tarihsel süreçte her zaman ilgi çekici mekânlar arasında yer aldı. İşte kimi devasa boyutlarıyla, kimi ise inanılmaz renkleriyle hayranlık uyandıran 10 antik mağara…

1. Reed Flute Cave (Kamış Flütü Mağarası) – Çin

mağara

Çin’in Guilin bölgesindeki bu inanılmaz mağara adını flüt yapımında kullanılan kamışlardan alıyor. Bununla birlikte mağaranın duvarlarında, en eskisi 1300 yıl önceki Tang hanedanlığından kalma yazıtlar bulunuyor. Günümüzde mağaranın içi parlak ve canlı renklerle aydınlatılıyor. Böylece bu eşsiz doğa harikası, ziyaretçilerinde sanki başka bir dünyadanmış izlenimi yaratıyor…

2. Crystal Caves (Kristal Mağaralar) – İzlanda

Kristal Mağaralar, buzul nehirlerinin kış aylarında tamamen donmasıyla oluşuyor. Böylece mağaralar her yıl farklı boyutta ve farklı şekillerde ortaya çıkıyor! Üstelik kalın buz tabakası nedeniyle büyüleyici mavi tonlarda görülüyor. Kristal Mağaralar, Avrupa’daki en büyük buzul olan Vatnajökull’da yer alıyor…

3. Tham Khao Luang – Tayland

mağara

Tayland’ın Phetchaburi şehrindeki mağara binlerce yıllık dini geleneğin korunduğu, son derece önemli bir yapı. Mağaranın içerisinde geçmiş dönemlerden kalma çok sayıda Buda heykeli var.

4. Waitomo Glowworm Mağarası – Yeni Zelanda

mağara

Yeni Zelanda’daki bu mağara yerli halk tarafından yüzlerce yıldır biliniyor. Ancak modern dünya, 19. yüzyıla kadar bu ilginç yapıdan haberdar değildi. Milyonlarca yıllık volkanik aktivite sonucunda oluşan Waitomo Glowworm Mağarası, içeride yaşayan ateş böceği kolonileriyle dikkat çekiyor.

5. Ajanta Mağarası – Hindistan

mağara

Tarih boyunca doğal olarak oluşan mağaraların yanı sıra, çok sayıda insan yapımı mağara da ortaya çıktı. Milattan önce 2. yüzyıl ile milattan sonra 5. yüzyıl arasında Hindistan’ın Maharashtra eyaletinde de 30’dan fazla insan yapımı mağara inşa edildi. Ajanta Mağarası, bugün antik dönemlerden kalma önemli tarihi eserlerin sergilendiği bir merkez olarak hizmet veriyor.

6. Eisriesenwelt Mağarası – Avusturya

Avusturya’nın Werfen kasabasında bulunan Eisriesenwelt, dünyanın en büyük buz mağarası olma özelliğini taşıyor. Yıl boyunca erimeyen buzullar sayesinde oluşan mağaranın geçmiş dönemlerde cehenneme açılan bir kapı olduğuna inanılıyordu! Mağara bugün bölgenin en önemli turistik yerlerinden biri…

7. Sterkfontein Mağarası – Güney Afrika

Bu sıra dışı kireç taşı mağarası, dünyadaki en ilginç arkeolojik alanlar arasında. Bugüne kadar mağarada milyonlarca yıl öncesinden 500 farklı primata ait kalıntılar bulundu. Ayrıca mağaradaki kireç taşlarının oluşturduğu ilginç şekiller de oldukça dikkat çekici.

8. Hang Son Doong – Vietnam

Vietnam’daki bu mağara dünyanın en büyük doğal mağarası! Hang Son Doong o kadar büyük ki, içerisinde bir Boeing 747 rahatlıkla uçabilir! Ayrıca mağara, bazıları 70 metre yüksekliğe ulaşan dünyanın en uzun dikitlerine ev sahipliği yapıyor.

9. Mammoth Cave (Mamut Mağarası) – Amerika Birleşik Devletleri

Kentucky eyaletindeki bu mağaranın uzunluğu yaklaşık 650 kilometre! Yüz ölçümü ise 214 kilometrekare! Haliyle dünyanın en büyük ve en geniş mağara sistemlerine ev sahipliği yapıyor. Ayrıca Mamut Mağarası’nın binlerce yıl önce çeşitli insan faaliyetlerine ev sahipliği yaptığı biliniyor.

10. Fingal Mağarası – İskoçya

İskoçya’daki Mull Adası yakınlarında tamamen bazalt sütunlardan oluşan bu doğa harikası, binlerce yıldır görenleri hayrete düşürüyor. Öte yandan bu deniz mağarası, bazalt sütunlar sebebiyle oluşan inanılmaz akustik yapısıyla ön plana çıkıyor.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu