Anadolu: Kardeşlik Coğrafyası

6 Şubat 04.17’de 11 ili etkileyen asrın felaketinin üzerinden 15 gün geçti. Devlet – Millet el ele, gönül gönüle yaraları sarmayı, acıları dindirmeyi, ihtiyaçları paylaşmayı sürdürüyor. Erzurum’dan Van’a, Bitlis’ten Ağrı’ya, Tunceli’den Muş’a herkes elindekini, evindekini kardeşleriyle bölüşüyor.


MUAZZEZ BİR COĞRAFYA


Evinin tek geçim kaynağı ineğini ahırdan çıkararak bağışlayan Analar, cebindeki kefen parasını depremzedelere yollayan Babalar, beslenme çantasına ekmek koymak için aldıkları harçlıkları depremzede kardeşleri için harcamaya çalışan çocuklarıyla Türkiye tam bir kardeşlik ve dayanışma coğrafyası halinde.


NİYAZLAR TEK


Üç Ayları tutan nineler, Pazartesi – Perşembe oruçlarıyla yürekleri durulanan Dedeler dualarını gönderiyor Afet bölgesine. Beyazıt Eski Cami’den Erzurum Ulucami’ye semaya yükselen niyazlar depremzedeler için.


BELEDİYE BAŞKANI SAYAN, KAHRAMANMARAŞ SOKAKLARINI TEMİZLEDİ
Ağrı Belediye Başkanı Savcı Sayan, süpürge aracı ile Kahramanmaraş sokak ve caddelerinde temizlik yaptı. Afetin yaşandığı ilk andan itibaren bölgede kamp kuran Ağrı Belediye Başkanı Savcı Sayan, vatandaşlara hizmet noktasında seferber olmaya devam ediyor. Gece gündüz demeden mesai yapan ve yorulan şoförlerin koltuğuna geçen Başkan Sayan, vakumlu yol süpürge aracı ile günün ilk saatlerinde cadde ve sokaklarda temizlik yaptı.

Ayrıca Ağrı Belediyesi çalışanları tarafından oluşturulan ve Kahramanmaraş’ın her bölgesinde hizmet gösteren “Halkın Hizmetkârları Grubu”, vatandaşların destek duyduğu her noktada yanlarında yer alıyor.


BİNGÖL’DE MANGALLAR DEPREMZEDELER İÇİN YANDI


Bingöl’de 30 kişiden oluşan bir grup gönüllü, KYK yurdu bahçesinde mangal yakarak, depremzedelere pişirdikleri ürünleri ikram etti.


Kahramanmaraş merkezli meydana gelen iki büyük deprem, 11 ilde yıkımları ve can kayıplarını beraberinde getirdi. Afet bölgesindeki vatandaşların yaralarının sarılması için, ülke genelinde olduğu gibi Bingöl’de de kurumların yanı sıra gönüllü vatandaşlar da seferber oldu. Deprem bölgesinden çıkarak Bingöl’deki Mürsel Paşa KYK yurduna yerleşen depremzedeler için 30 kişiden oluşan bir grup gönüllü, farklı bir etkinlik düzenledi. Gönüllüler KYK bahçesinde mangallar yakarak pişirdikleri ürünleri depremzedelere ikram etti.


Ülkenin çok ağır bir afet yaşadığını belirten gönüllü vatandaşlardan Bahattin Tuz, “İlimize çevre illerden gelen depremzede dostlarımızı misafir ettik. Bugün de hayırsever dostlarımız ile burada onlara bir mangal partisi vermek istedik. Amacımız onlara Bingöl’ün misafirperverliğini göstermekti. Umarız mutlu olmuşlardır ve bu acılarını bir nebze dindirmişlerdir. Yaralarını sarmak için elimizden gelen neyse biz de yardımcı olmaya çalışacağız” dedi.


Gönüllülerden Vedat Metin ise, “Burada depremzede ailelerin olduğunu duyduk. 170 kişinin olduğunu söylediler. Bir nebze de olsa o enkaz altında ve yığın altındaki o anılarını unutmalarını amaçlıyoruz. Amacımız moral motivasyon vermek, Bingöl halkının onların yanında olduğunu hissettirmek. Çünkü biz de zamanında o anları yaşadık, çadırda ve konteynerde kaldık” diye konuştu.


ERZİNCAN’DA DEPREMZEDE ÇOCUKLAR İÇİN AFETİN İZLERİ SİLİNMEYE ÇALIŞILIYOR


Kahramanmaraş merkezli depremlerin ardından aileleriyle Erzincan’a getirilen çocuklar, kentte kurulan eğlence alanlarında resim, boyama ve zeka oyunlarıyla afetin izlerini silmeye çalışıyor.


Erzincan Aile ve Sosyal Hizmetler İl Müdürlüğünce kentte misafir edilen depremzedelerin çocuklarının afetin etkisinden kurtulmalarına destek sağlamak için Erzincan Belediyesine ait sosyal tesislerde çocuk eğlence alanı kuruldu. Kentte iki farklı noktaya daha kurulacak eğlence alanında çocuklar, resim, boyama ve zeka oyunları gibi çeşitli etkinliklerle depremin etkisinden uzaklaştırılmaya çalışılıyor. Kahramanmaraş’ta özel bir okulda öğretmenlik yapan Hatice Kalaycı, gazetecilere, depremin yaşandığı ilk günde enkaz altındaki akrabalarının bir kısmını çıkardıklarını, diğerlerini ise kaybettiklerini belirtti.


Ağır kış şartları nedeniyle depremin ilk günü zorluk yaşadıklarını anlatan Kalaycı, ikinci gün yardımların geldiğini ancak akaryakıt sıkıntısı ve kar nedeniyle biraz daha deprem bölgesinde kaldıklarını söyledi.


Geçmişte deprem yaşayan Erzincan halkının yardımsever olduğunu ifade eden Kalaycı, şöyle devam  “Yardım talep etmeyen insanlar olarak açıkçası bu depremin ardından biraz zorluk çektik. Kaldığımız otelde yiyecek ve giyecek yardımında bulundular. Bunları kabul etmek açıkçası zordu. Ancak Erzincan daha öncesinden depremi yaşayan bir şehir olduğu için buradaki herkes önce insanları yardım alma noktasında rahatlatıyor. Sonrasında yardımlarını bize sunuyorlar.”


Çocukların depremden etkilendiklerini belirten Kalaycı, “Burada çocuklar gerçekten çok güzel vakit geçirdiler. Özellikle çocukların depremin etkisinden kurtulmaları için bu tarz hizmetler gerçekten çok güzel, teşekkür ederiz.” diye konuştu.


Depremzede çocuklar oluşturulan oyun ve kütüphane alanında vakit geçirerek afetin izlerini bir nebze unutmaya çalıştılar. Çocuklar için yaşta pasta kesilerek ikramlarda bulunuldu.


IĞDIR’DA ÜRETİLEN SOBALAR DEPREM BÖLGESİNE GÖNDERİLİYOR


11 ili etkileyen 7,7 ve 7,6 büyüklüklerindeki depremlerde etkilenen vatandaşlar için Iğdır’da üretilen sobalar bölgeye gönderiliyor.


Türkiye’de meydana gelen büyük depremlerin ardından deprem bölgesine giden yardımlar devam ederken, vatandaşların ısınması için de çalışmalar devam ediyor. Iğdır’da soba üretimi yapan esnaf, kendilerine gelen soba siparişlerine yetişmek için gece gündüz çalışıyor. Hayırseverlerin deprem bölgesi için yaptığı soba siparişine, maliyetine üretim yaparak da destek sunan esnaf, isteğe göre üretime devam ettiklerini belirtti. Soba üretiminde çalışan Harun Aras, depremzede vatandaşların soğuktan etkilenmemeleri için çadır tarzı sobalar ürettiklerini belirterek, “Depremzede vatandaşlara yardımcı olmak için fiyatları aşağı çekerek üretim yapıyoruz. Daha çok ufak olduğu için, çadırlarda kullanıldığı için kare tarzı sobalar yapıyoruz. Yemek yapmaları için fırınlı sobalarımız da var. Çadırlarda kullanışlı olsun diye küçük soba üretiyoruz, amacımız kullanışlı olsun” dedi.


IĞDIR BELEDİYESİ TEMİZLİK EKİBİ SAMANDAĞ’DA


Türkiye’de meydana gelen büyük deprem sonrası Iğdır Belediyesi temizlik ekibi de bölgeye gitti.


Kahramanmaraş’ta meydana gelen ve 10 ili etkileyen büyük depremin ardından afet bölgesine yardım destekleri giderken şehirlerin temizlik hizmetlerin yapılması için de çalışmalar devam ediyor. Hatay’ın Samandağ ilçesindeki temizliğin yapılması için Iğdır belediyesi temizlik ekibi ilçeye giderek temizlik hizmetine başladı. Ekipler ilçede çadırların kurulduğu alan ile farklı alanlarda temizlik hizmetine devam ediyor.


ARVAS: “DEPREM ÜLKEMİZİN ACI GERÇEĞİDİR”


AK Parti Van Milletvekili Abdulahat Arvas, depremden etkilenerek şehre gelen binlerce insana Vanlıların otellerini ve evlerini açtığını belirterek, “Bugün itibariyle deprem bölgesinden ilimize gelen 16 bin 421 vatandaşımız var” dedi.


AK Parti Van Milletvekili Abdulahat Arvas, 6 Şubat 2023 tarihinde merkez üstü Kahramanmaraş’ın Pazarcık ilçesi olan 7.7 büyüklüğündeki deprem ve yine aynı gün içerisinde merkez üstü Elbistan ilçesi olan 7.6 büyüklüğündeki depremden etkilenen Diyarbakır ve Adıyaman illerinde aynı gün çalışmalara katılarak depremzedelerin yanında oldu. Depremin meydana geldiği günden itibaren AK Parti Genel Merkezi tarafından, koordinasyon merkezi oluşturularak tüm bakanlar, milletvekilleri, MYK ve MKYK üyeleri saha çalışmalarına katkı sağlamak ve vatandaşlara destek olmak amacıyla bölgeye görevlendirildi. TBMM çalışmalarına ara verildiği bu süreçte AK Parti Van milletvekilleri de Diyarbakır ve Adıyaman illerinde ilk gün çalışmalara katılarak, gözlemlerini ve ihtiyaçları yetkililere iletti.


“Deprem ülkemizin acı gerçeğidir”


Milletvekili Arvas, Türkiye’nin dünyadaki depremselliği yüksek olan ülkelerden bir tanesi olduğunu belirterek, “Türkiye topraklarının yüzde 96’sı deprem tehlikesi ile karşı karşıyadır. Dolayısıyla deprem ülkemizin acı gerçeğidir. Depremleri önlemek mümkün değildir. Ancak can kayıplarını önleyecek ve oluşabilecek hasarları minimize edecek tedbirler pekâlâ mümkündür. Unutmadan, unutturmadan bir an bile bu gerçekten uzak durmadan, yaşam alanlarımızı doğru planlamalıyız. Kahramanmaraş merkezli aynı gün içerisinde birbirinden bağımsız olarak meydana gelen iki büyük deprem, tarihte eşi benzeri görülmemiş geniş bir alanda şiddetli ve yıkıcı olmuştur. Sadece ülkemizde değil içinde bulunduğumuz coğrafyada birçok ülkede de hissedilen deprem özellikle Suriye ve ülkemizde çok büyük can ve mal kaybına neden olmuştur. Yaklaşık 13,5 milyon vatandaşımızın yaşadığı Kahramanmaraş, Hatay, Adıyaman, Gaziantep, Malatya, Osmaniye, Kilis, Adana, Şanlıurfa ve Diyarbakır illerimizde ağır yıkımlara yol açan deprem, yaklaşık 110 bin kilometrekarelik bir alanı etkilemiş, çok geniş bir alanda büyük tahribatlar oluşturmuştur. Dünyadaki pek çok ülkenin toprak bütünlüğünden daha geniş bir alanda meydana gelen deprem felaketi, tarihteki diğer büyük depremlere kıyasla yüzeye yakın bir noktada olması nedeniyle çarpan etkisiyle yıkımı daha da artırmıştır. Dolayısıyla bu büyüklükte bir doğal afet, dünya kamuoyunda da büyük yankı uyandırmıştır” dedi.


“Yaşadığımız bu felakette Türkiye tek yürek oldu”


“Yaşanan hadise karşısında milletçe acımız çok büyük ve üzüntümüz tarifsizdir” diyen Abdulahat Arvas, şöyle konuştu: “Devletin tüm kurumları, sivil toplum kuruluşları ve gönüllüler depremin ilk anından itibaren felaket bölgesinde insanüstü gayretle çalıştı. Zorlu kış şartları ve her türlü olumsuzluğa rağmen cansiparane bir mücadele başlatıldı. Devlet ve millet el ele vererek, dünyanın en büyük deprem felaketinin yaralarının hep birlikte saracağız. Yaşadığımız bu felakette Türkiye tek yürek oldu. Milletimiz örnek bir dayanışma ile omuz omuza verdi. Bu şuurla acılarımızı birlikte paylaşacak, inşallah depremden etkilenen şehirlerimizi Cumhurbaşkanımızın da söylediği gibi en kısa sürede hep birlikte yeniden imar ve inşa edeceğiz.”


“Van’dan depremzedelere sevgi ve şefkat eli uzatıldı”


2011 yılında meydana gelen depremlerde büyük acılar yaşayan Vanlıların deprem bölgesindeki vatandaşlar için seferber olduğunu ifade eden Arvas, “Bütün imkânları ve büyük fedakârlıkla tek yürek olan Vanlılar, deprem bölgesine gönül köprüleri kurarak toplanan yardımları ihtiyaç sahiplerine ulaştırmaya, acılarına ortak olmaya devam ediyor. İçişleri Bakanlığı tarafından Malatya’ya görevlendirilen Van Valisi ve Büyükşehir Belediye Başkan Vekili, Van’dan bölgeye sevk edilen kamu kurumları, belediyeler, sivil toplum kuruluşları ve kolluk kuvvetlerinden toplam 4 bin 80 kişi ve çok sayıda iş makinesi ile deprem çalışmalarına yardımcı oluyor, depremzedelere her türlü destek ve barınma imkânı sağlıyor” diye konuştu.


“Van’da 16 bin 421 depremzede var”


Depremden etkilenerek Van’a gelen binlerce insana hemşehrilerinin otellerini ve evlerini açtığını kaydeden Arvas, “AFAD koordinasyonunda bütün misafirhaneler ve yurtlar depremzedelere tahsis edildi. Van’ın dört bir yanında aileler, depremzedelerin yaralarını sarmak, onlara sıcacık bir yuva sunmak için evlerini verdi. Samimi bir dayanışma sergileyen hemşehrilerimiz sosyal medya üzerinden haberleşerek Van’a gelenlerle ekmeğini bölüştü, Van’dan sevgi ve şefkat eli afet bölgesindeki depremzedelere uzatıldı. Bugün itibariyle deprem bölgesinden ilimize gelen 16 bin 421 vatandaşımız var. Ensar ve muhacir kardeşliği ile Van halkı gelen depremzedelere gönlünü açtı. Van genelinde misafir ettiğimiz vatandaşlarımızı ilçe kaymakamları, belediye başkanları ve teşkilat mensuplarımızla birlikte Özalp, Gürpınar, Gevaş, Çaldıran, Edremit, Tuşba, Erciş ve Muradiye ilçelerinde ziyaret ettik. Bu zor zamanlarda milletçe kenetlenecek, birlik ve beraberlik içinde acıları hep birlikte dindireceğiz, umutları el birliği ile yeşerteceğiz. Devlet ve millet olarak sorumluluklarımızı titizlikle yerine getirecek, yaralarımızı birlikte saracağız. Biz bugün elimizden ne geliyorsa büyük bir gayret ile yapmaya mükellefiz, yarının sahibi Allah’tır. İnşallah yarınlarımız daha güzel ve müreffeh olacaktır. Allah milletimize bir daha böyle acılar yaşatmasın, ülkemizi her türlü afetlerden korusun. Bu vesile ile depremde hayatını kaybeden vatandaşlarımıza Allah’tan rahmet, yakınlarına baş sağlığı ve yaralılarımıza acil şifalar diliyorum” şeklinde konuştu.


KONTEYNER KENTE AİLELER YERLEŞMEYE BAŞLADI


Malatya’da depremde evleri yıkılan ve hasar gören aileler için konteynerlerden oluşturulan geçici barınma merkezilerinden ilkine taşınma işlemi başladı. Acil durumlar için daha önceden yapılarak halihazırda bekletilen konteyner kentlere yerleştirmeler devam ederken, kurulumlar da hız kesmeden devam ediyor.


Kahramanmaraş’ta 6 Şubat günü meydana gelen iki yıkıcı depremin ardından Malatya’da yıkık-ağır hasarlı bina sayısı 5 bin 578 olarak tespit edildi. ‘Asrın felaketi’ olarak nitelenen depremlerden etkilenen Malatya’da, depremin yaraları sarılıyor. Depremde evleri zarar gören vatandaşlar ilk etapta çadır kentlere, spor salonlarına ve geçici bakım merkezlerine yerleştirildi. Bir taraftan ise kentin farklı noktalarında ailelerin kalacağı konteynerlerden oluşan geçici barınma merkezlerinin kurulması için çalışma başlatıldı. Malatya İl Göç İdaresi Müdürlüğü tarafından daha önce kurulumu yapılan ve acil durumlar için hazırda bekletilen konteyner kent, Beydağı Geçici Barınma Merkezine dönüştürülerek, depremzedeler yerleştirilmeye başlandı.


Malatya İl Göç İdaresi Müdürlüğü, Van Valiliği ekipleri ve yardımsever vatandaşların koordinesinde çalışmaların 7/24 sürdüğü bölgede, geçici barınma merkezinde kurulumlar tamamlandığında 2 bin konteyner ile yaklaşık 10 bin kişi barınacağı bildirildi.


“Ellerinden geldiğince bizlere yardım etmeye çalışıyorlar”


Evlerinin yıkıldığını ve Valilik tarafından konteyner kente yerleştirildiklerini belirten depremzede Zeynep Temelli, “Göç İdaresi elinden geldiğince yardım ediyor. İlk günden itibaren bizleri aldılar. İkinci depremden sonra bizler buraya geldik. Sorgusuz bir şekilde bizleri buraya alarak karnımızı doyurdular. Evimiz depremde ağır hasar aldı, içeri giremiyoruz. Evimizden bir çorap dahi alamadık. Dışarıda arabalardaydık, bizleri buraya yönlendirdiler. Allah herkesten razı olsun. Ellerinden geldiğince bizlere yardım etmeye çalışıyorlar. Bizler de insanız, her şeyi istiyoruz. Halimize çok şükür. Herkesten Allah razı olsun” dedi.


ÖĞRENCİLERDEN DEPREM BÖLGESİNE YARDIM KOLİSİ


Kahramanmaraş merkezli deprem nedeniyle Bayburt halkı, depremzedeler için büyük fedakarlıklar sergilemeye devam ediyor.


Bayburt Valiliği tarafından başlatılan afet yardım kampanyasına destek olmak isteyen öğrenciler de hazırladıkları yardım kolilerini depremzedelere ulaştırılması için okullarına ve ilgili kurumlara teslim ediyor.


Daha önce deprem bölgesindeki arkadaşlarına mektup yazarak en sevdiği oyuncakları gönderen Akşar Genç Osman İmam Hatip Ortaokulu öğrencisi Emirhan Bayrakoğlu, depremzedeler için bu kez gıda kolisi hazırladı. Bayburt’a özgü yöresel ürünlerin olduğu koliye kara pancar, kuru fasulye, siron, el yapımı makarna, mantı ve köyünden topladığı kuşburnuları yerleştiren Emirhan hazırladığı koliyi depremden zarar gören kardeşlerine göndereceğini belirtti. Bayrakoğlu, kendi elleriyle hazırladığı erzak kolisini depremzedelere ulaştırılmak üzere İl Milli Eğitim Müdürü Rahmi Güney’e teslim etti.


İl Milli Eğitim Müdürü Rahmi Güney minik Emirhan’ı, ailesini ve öğretmenlerini makamında kabul etti. Emirhan ve öğretmenlerine teşekkür eden Güney, “Öğrencilerimiz, bu zor zamanda en değerli ve en anlamlı hediyelerini deprem bölgesine ulaştırmamız için bize teslim ediyor. Teslim aldığımız yardımları Valiliğimiz koordinesinde deprem bölgesine ulaştırıyoruz. Emirhan özelinde tüm öğrencilerimize ve Bayburt halkına fedakârlıklarından ve cömertliklerinden dolayı teşekkür ediyorum” ifadelerini kullanarak, Bayrakoğlu’na okuma seti hediye etti.


Kaynak: ErzurumGazetesi

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu