Alzheimer Hastalığı (Demans-Bunama)

Halk arasında “bunama” diye bilinen ve yaşlılarda görülen ve son zamanlarda oldukça artan alzheimer, birkaç evreden oluşur. Her hastalıktan olduğu gibi alzheimer da erken fark edildiği takdirde tedavisi kolaylaşır.  Öncelikle bilinmesi gereken bunun yaşamın doğal bir süreci olarak kabul edilmemesi ve doğal bir sonuç olarak düşünülmemesidir.

Alzheimer veya demans hastayı etkilediği kadar hasta yakınlarını da hem psikolojik hem ekonomik yönden olumsuz yönde etkiler. Bu hastalığı en büyük nedeni beyin ağırlık ve hacminin giderek azalmasıdır. Bu azalmaya sebep olan şey ise, sinir hücrelerinin yani nöronların yok olmasıdır.  

ALZHEİMER HASTALIĞININ İLK BELİRTİLERİ NELERDİR?

Erken evre, orta evre ve son evre olarak belirtilerini gösteren bu hastalıkta her evrede görülen belirti farklı olduğundan hastalık hızlıca ilerleyebilir. Hastalığı erken evrede yakalamak ve tedavi ettirmek için bu belirtileri iyi bilmek gerekir.

Erken Evre: Alzheimer hastalarının yakınları genelde bu evrede hastalığı fark etmez ya da sevdiklerine bunu kondurmak ve kabullenmek istemezler. Sıkça görülen belirtiler ise:

Unutkanlık, Zamanı takipte güçlük Bildiği adreslerde kaybolmak

Orta Evre: Bu evrede hastalığı anlamak daha kolaydır. Çünkü belirtiler sizi üzse de yavaş yavaş durumu kabul etmeye başlarsınız. Bu belirtiler ise şu şekildedir:

Evinde kaybolmak, Kişisel bakımları tek başına yapamamak, Son yaşadığı olayları ve kişilerin isimlerini unutmak.

Geç Evre: Alzheimer geç evrede, daha belirgin hale gelir. Kişi artık yanında biri olmadan yaşayamaz ve hafıza kaybı ciddi seviyede olur.

Akrabalarını ve arkadaşlarını unutmaya başlar, Zaman ve mekândan haberi olmaz, Kişisel bakımını yardımsız yapması imkânsızlaşır, Yürümekte oldukça zorluk çeker, Saldırganlığı artar.

 ALZHEİMER HASTALIĞINA NE İYİ GELİR?

Alzheimer ya da demans bazı yapılacak değişiklerle önlenebilir ya da hastalığı seyri yavaşlatılabilir. Bu değişiklikler ise şunlardır:

Zihni aktif tutacak, kelime oyunları, bulmacalar Fiziksel olarak daha fazla hareket Sigarayı bırakmak Yeterli seviyede D vitamini alınması Tansiyon, kolesterol, diyabet ve vücut kitle endeksinin kontrol altında tutulması Sağlıklı beslenme Kaliteli uyku

ALZHEİMER HASTALIĞI GENETİK MİDİR?

Her hastalıkta olduğu gibi bu hastalıkta da genetik faktörler etkilidir. Anne ya da babasında bu hastalığa sahip biri varsa, demansa yakalanma riski diğerlerine oranla 2 kat daha fazladır. Bu yüzden eğer ailenizde böyle bir kişi varsa hastalığa yakalanma riskinizi düşürmek amacıyla yukarıda belirttiğimiz maddeleri uygulamanızda yarar var.

İLİşKİLİ HABERLER Evlilik Bunamayı Önlüyor!

Evlilik Bunamayı Önlüyor!

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu