Almanya’da Holokost’un İzlerini Görebileceğiniz 6 Anıt ve Müze

Holokost, tarihteki en kapsamlı ve sistematik toplu katliam eylemiydi. Naziler tarafından uygulanan bu katliam, yaklaşık 6 milyon Yahudinin ölümüne yol açtı. Modern tarihin en yıkıcı olaylarından biri olarak kabul edilen Holokost’un korkunç izlerini ise günümüzde Almanya’daki müzelerde, anıtlarda ve sit alanlarında görmek mümkün. İşte, Almanya’da ziyaret edebileceğiniz Holokost ile ilgili müzeler ve anıtlar…

1. Sachsenhausen Toplama Kampı

holokost ile ilgili müzeler

Sachsenhausen Toplama Kampı, Naziler tarafından 1936 – 1945 yılları arasında kullanıldı. Birincil işlevi Yahudilerin, Rus savaş esirlerinin, Hollandalı özgürlük savaşçısı kimselerin ve hatta işgal altındaki ülkelerden bazı siyasi liderler de dahil olmak üzere siyasi muhaliflerin hapsedilmesi, infaz edilmesi veya imha edilmesiydi… Bununla birlikte kamp SS eğitim merkezi olma özelliği taşıyordu.

Eldeki veriler, Sachsenhausen Toplama Kampı’ndaki kaybın 30.000 ila 50.000 arasında olduğunu gösteriyor. Ayrıca bu insanların çoğunun revirde özel olarak inşa edilen bir odada vurulduğu veya asıldığı biliniyor.

Kamp, 1945 yılının Nisan ayında Sovyet birlikleri tarafından dağıtıldı ve yakıldı. Ancak daha sonra müzeye çevrilmesi için yeniden inşa edildi. Berlin’e 35 km uzaklıktaki Oranienburg bölgesinde bulunan Sachsenhausen, şimdilerde anıt ve müze olarak hizmet veriyor.

2. Holokost Anıtı

Berlin’deki Holokost Anıtı, Holokost’ta hayatını kaybetmiş milyonlarca Yahudi insanı anmak için yapılan anıt mezardır. ABD kökenli mimar Peter Eisenman ve Birleşik Krallık kökenli bir mühendislik şirketi olan Buro Happold tarafından tasarlanan Holokost Anıtı, 19.000 metrekarelik bir alana yayılmış 2711 adet beton bloktan oluşuyor. Her bir bloğun üzerinde ise Talmud’un birer sayfası yer alıyor. Yapımı 15 Aralık 2004’te biten anıt, kapılarını 12 Mayıs 2005 tarihinde ziyaretçilere açtı.

3. Haus der Wannsee-Konferenz

holokost ile ilgili müzeler

Haus der Wannsee-Konferenz, Nazilerin Doğu Avrupa’daki Yahudileri öldürme planı olan “Nihai Çözüm’ü” nasıl uygulayacaklarını detaylıca planladıkları yerdi. Holokost’a yol açan sistematik sürecin tüyler ürpertici bir belgesi olan bina, şimdilerde müze olarak hizmet veriyor. İçeride, Nihai Çözüm’ün en büyük akıl hocalarından biri olan Adolf Eichmann tarafından çekilen memurların ve SS subaylarının fotoğraflarını görmek mümkün. Ayrıca binada, o döneme ait tutanakların sergilendiği ayrı bir bölüm de var.

4. Yahudi Müzesi

holokost ile ilgili müzeler

Berlin’de yer alan Yahudi Müzesi, Alman Yahudilerinin iki bin yıllık tarihine odaklanıyor. Son derece modern bir binada hizmet veren müzede, Yahudi tarihi ve kültürünün farklı dönemlerine ilişkin nesneler, belgeler, fotoğraflar, multimedya sunumları ve hatta bilgisayar oyunları sergileniyor.

Sergi kronolojik olarak düzenlenmiş olup, Alman Yahudilerinin yaşam koşulları, Yahudi kadınlarının hayattaki rolü, gelenek, değişim ve özgürleşme gibi çeşitli temaları işliyor. Ayrıca Nazi döneminde ve Holokost sırasında yaşanan zulümlere de genişçe yer veriliyor.

5. Dachau Toplama Kampı

holokost ile ilgili müzeler

Dachau Toplama Kampı, Naziler tarafından belirli grupları hapsetmek veya öldürmek için kurulan toplama kamplarından ilkiydi. Adolf Hitler’in Almanya Şansölyesi olmasından yalnızca birkaç hafta sonra kurulan kamp, başlangıçta siyasi mahkûmlar için tasarlanmıştı. Ancak zamanla kampın kapsamı genişletildi ve her türden mahkûm burada toplatılmaya başlandı.

Dachau Toplama Kampı’nın 200.000’den fazla mahkûmu barındırdığına inanılıyor. Buradaki mahkûmlar yalnızca kötü koşullara maruz kalmadı, aynı zamanda zorunlu tıbbi deneyler için de kullanıldılar. 1944-1945 yılları arasında tifüsten ciddi bir şekilde etkilenen kampta, zaten sağlıksız ve kırılgan olan mahkumlardan 15.000’i hastalığa yakalanarak vefat etti. 41.500 kadar insanın ise bilinçli bir şekilde öldürülerek yakıldığı tahmin ediliyor.

Günümüzde, Dachau Toplama Kampı’nda ölen insanları anmak adına kamp alanında bir anıt yer alıyor. Münih’in hemen dışında yer alan anıt sesli rehberler eşliğinde gezilebiliyor.

6. Burgloster

Maria Magdalenen Manastırı olarak da bilinen Lübeck bölgesindeki Burgloster, Almanya’daki en önemli orta çağ manastırlarından biri olarak kabul edilir. 1229 yılında yapımı tamamlanan bina, Protestan Reformu’na kadar manastır olarak hizmet verdi. Reformasyonun Almanya’da yayılmasıyla birlikte yoksullar evine dönüştürülen yapı, Adolf Hitler döneminde korkunç vahşetlere tanıklık eden bir Nazi hapishanesine çevrildi.

Günümüzde müze olarak kullanılan Burgloster’da, Lübeck tarihinin yanı sıra Yahudi cemaatinin tarihi de ele alınıyor. Ayrıca müzede, Yahudi halkının Holokost sırasında yaşadığı zulümleri ele alan sergiler de mevcut.

Holokost ile ilgili müzeler listemizin sonuna geldik. Bu yazımız ilginizi çektiyse aşağıdaki içeriği de okuyabilirsiniz:

Nazi Döneminin En Korkunç Olayı: Holokost Hakkında Bilmeniz Gereken Her Şey

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu