Afet Bölgesinde Kadınlar Ne Durumda?

Kahramanmaraş depreminin 7. günündeyiz. 10 ilimizi etkileyen korkunç felaketin ardından ne yazık ki 29 bin 605 vatandaşımızın hayatını kaybettiği, binlerce binanın yıkıldığı açıklandı. 7,7 şiddetinde gerçekleşen depremden sadece 9 saat sonra 7,6 büyüklüğünde bir sarsıntı daha yaşandı. Arama kurtarma çalışmaları hız kesmeden devam ederken umut veren kurtarma haberleri de geliyor. Bu iki büyük doğal afetin ardından Türkiye, depremzedelere yardım etmek için seferber oldu. Evlerini kaybeden vatandaşlarımız şu anda çadırlarda kalıyor. Enkazdan kurtarılan depremzedeler için zorlu mücadele ne yazık ki bitmiyor. Kötü hava koşulları, hipotermi, besin ve su yetersizliği gibi sebepler deprem bölgesinde yaşamı oldukça zorlaştırıyor. Bu durum özellikle kadınlar için daha güç. Bölgedeki kadın görevli sayısının az olmasından dolayı kadınların özel ihtiyaçlarını dile getirememesi sorunun sadece bir kısmı. Depremden etkilenen kadınlardan 214 bin 325 kişinin hamile olduğu açıklandı, 23 bin 814 kadının da bir ay içinde doğum yapması bekleniyor. Kadın hastalıkları ve doğum uzmanı Müjdegül Zayıfoğlu Karaca, “kadınlar için tuvalet hijyeni” başlıklı sosyal medya paylaşımlarında bulundu. Detayları birlikte inceleyelim…

Deprem Bölgesinde Ortaya Çıkabilecek Salgın Hastalıkları Önlemek İçin Neler Yapılabilir?

Kadınlar, özellikle hamile kadınlar depremden sonra ihtiyaçlarını dile getirme konusunda zorluklar yaşıyor

Kadınlar

Şu anda Adıyaman’da bulunan Doktor Ö. kentteki kadın doğum ve çocuk hastanesinin depremde zarar gördüğünü, bu sebeple acil gebe bakımı için Adıyaman Üniversitesi Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nde bir servis kurulduğunu anlatıyor. “Burada küçük bir doğumhane kurduk. Şimdiye kadar sekiz normal doğum gerçekleştirdik” diyen doktor, anne ve bebeklerin durumunun iyi olduğunu söyleyerek içimize su serpiyor.

Kadınlar hijyen ihtiyaçlarını karşılayamıyor

Kadınlar

Gönüllü Dilek Başalan, depremin vurduğu 10 ilden Adıyaman’da sahada çalışıyor. Kaos durumu içinde kadınların özel ihtiyaçlarının yok sayılabildiğini söyleyen Başalan, stresten kaynaklı kanamaların uzun sürdüğünü ve kadınların günlerdir iç çamaşırı bile olmadan kanamalarını durdurmaya çalıştığını belirtiyor. 

“Mikrop kapma tehlikeleri var. Kullandıkları çamaşırlar bir süre sonra enfeksiyon riski taşıyacak.”

Seyyar tuvalet ihtiyacı çok fazla

Kadınlar

Depremden sonra depremzedelerin en büyük ihtiyaçlarından biri seyyar tuvaletler. Bölgede büyük bir tuvalet sorunu var. Bu durum özellikle kadınları birebir etkiliyor. Dilek Başalan, tuvaletlerin kullanılacak durumda olmadığını söylüyor. “Kadınların hijyenik ortamda tuvalete girmeleri, regl döneminde sağlıklı malzeme kullanmaları gerekiyor. Prefabrik tuvaletler üzerine yoğunlaşacağız” 

Bu tuvalet sıkıntısından dolayı bölgede salgın hastalık riski çok yüksek. Öyle ki bu durumun kadın hastalıklarını artırabileceği düşünülüyor. Antep Islahiye’de gönüllülerinden Nevruz Tuğçe Özçelik de tuvalet ihtiyacına vurgu yapıyor. Kadın pedi ve çocuk bezi gibi hijyenik ürünlerin bölgeye daha yeni ulaştığını söyleyen Özçelik,  “Bizim bulunduğumuz yerde su ve altyapı sorunu var. Su akmıyor. Dolayısıyla tuvaletler çok pis” diye ekliyor.

Kadın gönüllüler artmalı

Kadınlar

Hatay Merkez Spor Salonu’nda gönüllü olan Ayşe yardımların yetersiz kaldığını, kadın kıyafetlerinde ciddi sorunlar olduğunu ve özellikle kadın pedi, iç çamaşırı ve eşofmanın az olduğu söylüyor. Ayşe, bölgede çalışan kadın sayısının az olduğunu söyleyerek “Kadınlar kendilerine ait istekleri söylemiyor, utanıyorlar. Ancak bir kadın görevli olursa ped, iç çamaşırı isteyebiliyorlar” açıklamasında bulunuyor. Ayşe, her şeyin çok plansız olduğunu da sözlerine ekliyor.

Bu konuda kadın hastalıkları ve doğum uzmanı Müjdegül Zayıfoğlu Karaca şu açıklamalarda bulunuyor

Doktor Müjdegül Zayıfoğlu Karaca, sosyal medyadan yaptığı paylaşımda “kadınlar için tuvalet hijyeni” konusunda açıklamalarda bulunuyor. Karaca, afet bölgesindeki gazetecilerin tuvalet sorununu belirttiğini, bu durumdan hele de kadınların muzdarip olduklarını söylüyor. 11 paylaşımdan oluşan tweet serisinde hijyenik tuvalete erişimi olmayan kadınlarda 1-2 ay içinde hastalıkların ortaya çıkabildiğini; genital hijyen ürünlerinin, sabun ve ıslak mendilin asla vulvaya sürülmemesi, kaşıntı halinde temiz olmayan ellerle genital bölgeye dokunulmaması gerektiğini söylüyor. İşte o paylaşımlar:

1.

2.

3.

4.

5.

6.

Afet Yönetimi Uzmanları Açıklıyor: Deprem Bölgesine Nasıl Yardım Yapılmalı?

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu