AB, Sınırları İçerisinde Üretilen Aşılara El Koyabilir

AB, AstraZeneca’nın aşı tedarikinde kesinti yapacağını duyurmasından sonra AB ülkelerinden aşı ihracatına sınırlama getirecek bir programın düzenleneceğini duyuruldu.

Bu mekanizmayla, AB ile anlaşma yapmış olan firmaların AB ülkelerinde bulunan tesislerinde üretilen aşılar diğer ülkelere izin olmadan satılamayacak.

Söz konusu şirketin izin alabilmesi için yılın ilk çeyreğinde AB’ye vermeyi garanti ettiği aşı miktarını iletmesi gerekecek.

İZNE İHTİYAÇ OLACAK

İlaç firmaları, aşılarını AB dışındaki bir ülkeye ihraç etmek istedikleri zaman miktar ve gidecek ülkeyi içeren bir form hazırlayıp tesisin bulunduğu ülkenin gümrük kurumuna göndermesi gerekecek.

Bu kurum aşı ihracatına müsaade edilip edilmeyeceği hakkında AB Komisyonu’yla istişare edecek. Komisyon, şirketin aşı sözleşmelerinden kaynaklanan miktardaki üretimi sağlayıp sağlamadığını kontrol edecek ve ilgili ülke gümrük kurumuna haber verecek.

AB’NİN ANLAŞMA YAPTIĞI ŞİRKETLER

AB, opsiyonlar dahil olmak üzere BioNTech-Pfizer ile 600 milyon, AstraZeneca ile 400 milyon, Sanofi-GSK ile 300 milyon, Johnson&Johnson şirketiyle 400 milyon, CureVac ile 405 milyon, Moderna ile 160 milyon doz aşı alabilmek için sözleşme yaptı fakat Avrupa Birliği ülkelerinde aşı uygulamalarının yavaş ilerlediği eleştiriliyor.

Komisyon, geçtiğimiz hafta üye olan ülkelerindeki yetişkin nüfusun %70’inin 1 Haziran’a kadar aşılanmasını hedeflemişti.

Ancak teslimatta yaşanacak gecikmelerden dolayı hedefin yakalanamaması ihtimali oldukça yüksek görünüyor.

ASTRAZENECA İLE YAŞANAN SORUN

Oxford Üniversitesi’nin İngiliz-İsveç ilaç firması AstraZeneca ile birlikte geliştirdikleri aşı onayı için Avrupa İlaç Ajansı’na (EMA) başvuruda bulunmuştu. Aşının AB tarafından onayının bu hafta çıkması bekleniyordu.

AstraZeneca ile AB arasında geçtiğimiz yaz imzalanan sözleşmeyle 400 milyon doz aşı alınacaktı. Aşının geliştirme sürecini hızlandırmak için AB’nin 336 milyon avro ön finansman sağladığı duyurmuştu.

YÜZDE 60 EKSİK TESLİMAT

Aşının bu hafta verilmesi beklenen onayın ardından AB içinde dağıtılması planlanıyordu. Fakat AstraZeneca’nın hafta başında AB’ye yılın ilk çeyreği için tedariki %60 eksik yapacağı bildirdi.

AB tarafı ise kesintinin daha fazla olacağını belirtiyor. AB’nin 100 milyon doz beklerken bunun dörtte birini alabileceği belirtiliyor.

AB, İngiliz-İsveç şirketi AstraZeneca’nın eksik teslimatına tepki göstererek AstraZeneca’nın yükümlülüklerine uymasını istiyor. Şirketle tedarik konusunda yapılan sözleşmede ‘en üst seviyede çaba gösterilmesi’ yönünde bir madde bulunduğunu ve tedarik için en üst çabayı gösterdiğini savunuyor.

 

AstraZeneca’nın AB içerisindeki fabrikalarda üretimin az olması sebebinden dolayı birlik ülkelerine beklenenden az aşı dozu göndereceğiyle ilgili haberler üzerine AB yetkilileri, İngiltere’de bulunan ve üretimin fazla olduğu AstraZeneca fabrikalarından aşı gönderilmesini istiyor.

İLİşKİLİ HABERLER Mutasyonlu Koronavirüsün En Yaygın Görülen Semptomları Açıklandı

Mutasyonlu Koronavirüsün En Yaygın Görülen Semptomları Açıklandı

Tüp Bebek Tedavisi Yaptıracak Çiftler İçin Korona Aşısı Açıklaması

Tüp Bebek Tedavisi Yaptıracak Çiftler İçin Korona Aşısı Açıklaması

Kuzey Kore Kendi Koronavirüs Aşısını Üretti

Kuzey Kore Kendi Koronavirüs Aşısını Üretti

28 Ocak Koronavirüs Tablosu Açıklandı

28 Ocak Koronavirüs Tablosu Açıklandı

İLİşKİLİ GALERİLER Koronavirüs Hastası Olan Anne, Karnındaki Bebeğiyle Hayatını Kaybetti!

Koronavirüs Hastası Olan Anne, Karnındaki Bebeğiyle Hayatını Kaybetti!

Bu Eksiklik Koronavirüse Yakalanma Riskini Yüzde 250 Artırıyor

Bu Eksiklik Koronavirüse Yakalanma Riskini Yüzde 250 Artırıyor

40 Bin Yıldır Buzulda Korunan Gergedan Fosili Keşfedildi!

40 Bin Yıldır Buzulda Korunan Gergedan Fosili Keşfedildi!

Kuzey Kore Kendi Koronavirüs Aşısını Üretti

Kuzey Kore Kendi Koronavirüs Aşısını Üretti

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu