DOLAR 34,3869 0.47%
EURO 36,8522 -0.6%
ALTIN 2.968,04-0,25
BITCOIN 26431300.51181%
Erzurum

PARÇALI BULUTLU

SABAHA KALAN SÜRE

Hınıs Kanyonu

Video: Furkan Yılmaz

Riviera ve tekne kanyon türlerinde, dünyanın bozulmamış tek kanyonu unvanını taşıyan Hınıs Kanyonu görenleri büyüleyecek güzelliğe sahip.

Erzurum’un ikinci büyük ilçesi ve güney ilçelerinin en büyüğü Hınıs,  engebeli ve çevresi dağlarla kaplı 1720 rakımlı ova üzerinde kurulmuştur. İlçenin Bahçe Mahallesi ile Kayabaşı Mahallesi arasında bulunan ve Bahçe Mahallesi ile Sarılı Mahallelerini ilçe merkezinden ayıran Hınıs Kanyonu; Riviera ve tekne tipi kanyon özelliğine sahiptir.

Henüz yeterince keşfedilmemiş, doğal yapısı bozulmamış bu doğa harikası Hınıs kanyonunda 1734 yılında Muş Beylerinden Alaeddin Bey tarafından yapılmış Hınıs Ulu Cami/Dere Camii bulunmaktadır.

Hınıs Kanyonu 7 kilometre uzunluğa sahiptir. Kanyonun içinden geçen Hınıs Çayı, suyun yüksek olduğu dönemlerde rafting, dağcılık ve kanyon tutkunları için eşsiz bir güzellik sunuyor.

Hınıs Kanyonu teknik olarak riviera (Dik) ve tekne (Yatık) tipi kanyon özelliklerini bir arada bulunduran dünyanın bozulmamış tek kanyonudur!

Kanyonun içinden geçen Hınıs çayı etrafı ise tam manasıyla bir kuş cennetidir. Özellikle bahar aylarında su seviyesinin yükselmesiyle rafting, dağcılık ve kano tutkunları için eşsiz güzellikler sunulurken, Kış aylarında ise görsel bir şölene dönüşür.  Yine bu eşsiz Kanyonda bulunan maden suyu da değerlendirilmeyi bekliyor.

Son dönemlerde keşfedilmeye başlanan Hınıs Kanyonu, yerli yabancı doğa tutkunu turistler tarafından ziyaret edilmekte ayrıca kış aylarında Buz Tırmanışı spor etkinlikleri de yapılmaktadır.

2021 yılında; Erzurum İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü Hınıs Kanyonlarının içinde bulunan alanın Cumhurbaşkanı kararı ile onaylanarak sit alanı olarak tescil edildi.

Erzurum İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü tarafından yapılan açıklamada, “Erzurum Hınıs ilçesinde bulunan Jeolojik ve Doğal Oluşumlar potansiyel alanının Erzurum Tabiat Varlıklarını Koruma Bölge komisyonunun 29.01.2021 tarihli 107 toplantısında görüşülerek kesin korunacak hassas alan olarak uygun bulunarak 04.02.2021 tarihinde tescil edilmek üzere Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Tabiat Varlıklarını Koruma Genel Müdürlüğüne gönderilmiş ve Cumhurbaşkanlığı Kararnamesinin 109. Maddesine göre söz konusu alandaki “Kesin Korunacak Hassas Alanlara” dair tescil işlemi 28.06.2021 tarihli Cumhurbaşkanı Kararı ile onaylanarak 29.06.2021tarihli ve 31526 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanarak ilan edildi.

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.