6284 Sayılı Kanun Nedir, Neden Gündemde?

Cumhur İttifakı, son dönemde “genişleyebilmek” adına dikkat çeken adımlar atıyor. İttifakın asli unsuru AKP, geçtiğimiz günlerde HÜDA PAR ile bir görüşme gerçekleştirmiş, adı Hizbullah terör örgütüyle anılan partinin, ilerleyen süreçte Cumhur İttifakı’na katılabileceği ifade edilmişti. AKP, genişleme hamlesinin ikinci etabında ise Yeniden Refah Partisi (YRP) ile bir görüşme gerçekleştirdi. Ancak iki parti arasındaki bu görüşme, görüşmenin içeriğindeki bazı unsurlar nedeniyle ciddi bir tartışma konusu haline geldi.

YRP heyeti, AKP heyetine ittifaka katılma koşulu olarak 30 maddelik bir talep listesi iletti. 30 madde arasında “İstanbul Sözleşmesinin iptalinin TBMM’de de oylanması” ve uzantısı 6284 sayılı kanunun “aile bütünlüğünü bozucu hükümlerinin ayıklanması” gibi maddeler de vardı. AKP heyetinin YRP taleplerine “hiçbir problem yok” yanıtı verdiği ifade edildi. Kısacası AKP ile YRP arasındaki görüşmenin ardından 6284 sayılı kanun da bir kez daha önemli bir gündem maddesi haline geldi. Peki, kanun ne hakkında ve neleri içeriyor, birlikte bakalım.

6284 sayılı “Ailenin Korunması ve Kadına Karşı Şiddetin Önlenmesine Dair Kanun” şiddete uğrayan veya şiddete uğrama tehlikesi bulunan kadınların, çocukların, aile bireylerinin ve tek taraflı ısrarlı takip mağduru olan kişilerin korunması ve bu kişilere yönelik şiddetin önlenmesi amacıyla alınacak tedbirleri düzenliyor

8 Mart 2012’de TBMM’de kabul edilen kanun, 20 Mart 2012’de Resmi Gazetede yayımlandı ve yürürlüğe girdi

Kanun, AKP Genel Başkan Vekili Binali Yıldırım liderliğindeki heyetin, Refah Partisi Genel Başkanı Fatih Erbakan ile yaptığı görüşme sonrasında yeniden gündemde

6284 sayılı kanun

Çünkü YRP, görüşme sırasında AKP heyetine ittifaka katılma şartı olarak 30 maddelik bir talep listesi iletti. Talepler arasında İstanbul Sözleşmesi’nin iptalinin TBMM’de de oylanması ve 6284 sayılı yasanın “aile bütünlüğünü bozucu” hükümlerinin ayıklanması da var.

Üstelik YRP Genel Başkan Yardımcısı Doğan Aydal, talepleri karşısında AKP’den “hiçbir problem yok” yanıtı aldıklarını açıkladı. Binali Yıldırım ise YRP’ye, “sadece nezaket ziyareti” yaptıklarını, 6284 sayılı kanun ile ilgili detayları konuşmadıklarını dile getirdi.

Millet İttifakı’nın cumhurbaşkanı adayı Kemal Kılıçdaroğlu, 6284 sayılı kanunun yeniden gündeme gelmesi sebebiyle Twitter hesabından bir açıklama yaptı

Kılıçdaroğlu, “Muhafazakâr genç kadınlara seslenmek istiyorum. Biz baskıcı olan her şeyden arındık, demokratikleştik. Onlar en baskıcı olanı yanlarına çektiler. Kadına şiddetin önlenmesi kanununa savaş açanı ittifak ortağı yaptılar. Kazanım ve özgürlüklerinizin yok edilmesine izin vermeyeceğiz.” ifadelerini kullandı.

Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanı Derya Yanık, YRP’nin tepki çeken talebi üzerine “Varlığının tartışmaya açılması dahi bizce kabul edilemez” açıklamasında bulundu

6284 sayılı kanun

Yanık, sosyal medyadan yaptığı açıklamada, kadın hakları ve kadına yönelik şiddetle mücadelenin 20 yıldır AKP’nin kırmızı çizgisi olduğunu ve kadınların korunmasına yönelik çeşitli yasal düzenlemeler yaptıklarını dile getirdi.

Yanık ilgili açıklamasında “6284 sayılı Kanun, kadına yönelik şiddetle mücadele için yaptığımız en önemli yasal düzenlemelerden biridir. Kanunun kabulünden bu yana, uygulamayı da geliştirmek için titizlikle düzenlemelerimizi sürdürüyoruz. 6284 sayılı kanunun ruhuyla ve mevcudiyetiyle varlığı son derece önemlidir. Varlığının tartışmaya açılması dahi bizce kabul edilemez.” ifadelerine yer verdi.

HÜDA PAR da YRP’nin talebine destek veriyor

6284 sayılı kanun

14 Mayıs seçimlerinde Recep Tayyip Erdoğan’ı destekleyeceklerini açıklayan ve önümüzdeki günlerde resmi olarak Cumhur İttifakı’na katılması beklenen HÜDA PAR’dan, 6284 sayılı kanununda değişiklik talebine destek geldi. Genel Başkan Zekeriya Yapıcıoğlu konuyla ilgili olarak “Biz de İstanbul Sözleşmesi’nin ailenin köküne kibrit suyu döktüğünü, 6284 sayılı yasanın isminin her ne kadar aileyi koruma kanunu olsa da şiddeti önlemediğini daha önce basınla paylaştık.” şeklinde bir açıklama yaptı.

YRP’nin 6284 sayılı kanunda değişiklik yapılmasına yönelik talebi, toplumun pek çok kesiminde tepkiyle karşılandı

6284 sayılı kanun

Türkiye Kadın Dernekleri Federasyonu Twitter üzerinden yaptığı paylaşımda, “İktidar Taliban yoldaşlığına oynuyor! 6284 No’lu yasa bu ülkenin kadınlarının yaşam hakkının garantisi. Bu süreçte babadan miras partinin sahibi vatandaş İstanbul Sözleşmesi’nden bu yana söylediği şeyleri söylüyor. İlla kadınları tehlikeye atacak öneriler sunuyor.” şeklinde bir açıklama yaptı.

“Kadın Cinayetlerini Durduracağız Platformu” Genel Temsilcisi Gülsüm Kav da YRP’nin tepki çeken talebini eleştirdi

6284 sayılı kanun

Kav, sosyal medya hesabı üzerinden “Katılım şartlarına bir bakın, tam teşekküllü kadın düşmanlığı! Ama biz kadınlar, sizleri göndereceğiz.” ifadelerini kullandı.

“Eşitlik İçin Kadın Platformu” ise yaptığı paylaşımda, “Seçim pazarlıklarında kadınların hayatları hedef alınıyor; 6284’e göz dikenlere, istismarı affedenlere, kadınları yok sayanlara oy yok! Hüda-Par ve Yeniden Refah ile ittifak sadece 6284’e değil, kadınların hayat hakkına saldırıdır.” açıklamasında bulundu.

İlginizi çekebilir:

Hayati Öneme Sahip Olan 6284 Sayılı Kanun Hakkında Bilmeniz Gerekenler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu