3 Ülkede Koronavirüsün Mutasyona Uğramış Hali Tespit Edildi

Ankara Üniversitesi (AÜ) Tıp Fakültesi Enfeksiyon Hastalıkları Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. İsmail Balık, koronavirüs salgınının İngiltere’de  % 70 artırabilen mutasyonlara uğradığı fakat hastalık yapmada bir farklılık yapmadığı doğrultusundaki açıklamalarla ilgili açıklamalarda bulundu. Koronavirüs ailesindeki virüsün sene içinde pek çok defa mutasyona uğradığını hatırlatan Balık, fakat net bilgilerin gerçekleştirilecek bilimsel incelemelerle tam olarak kesinlik kazanabileceğini dile getirdi. Balık, İngiltere’den açıklanan mutasyonla alakalı geçen gece yarısı Avrupa Hastalık Kontrol Merkezi tarafından rapor yayımlandığının altını çizerek, “Bu mutanta şimdilik SARS-CoV-2 VUI 202012/01 (Variant Under Investigation, year 2020, month 12, variant 01) ismi verildi” dedi.

İsimdeki 2020, DNA veya RNA diziliminde yer alan farklılığın incelendiği senesi; 12 ayı, 01 de değişimin kodunu gösteriyor.

Koronavirüs salgınının mutasyona uğrayıp daha çabuk yayılan türüyle ilgili detaylı inceleme yapılmasının ehemmiyetine dikkat çekilen raporda, alakalı virüsün araştırılmaya başlandığını kaydeden Balık, şu ifadeleri kullandı:

“Mutasyona uğrayarak daha hızlı yayılan bir tip olan virüse ilişkin inceleme yapılıyor. Bu kapsamda, ‘Virüs, hangi ülkelere yayılıyor?’, “Piyasadaki PCR testleri ile tespitten kaçıyor mu?’, ‘Kullanılan antikor ya da plazma tedavilerinden etkilenmiyor mu?’, ‘Halihazırdaki aşıları etkisiz bırakacak mı?’, ‘Daha ağır hastalık yapacak mı?’, ‘Hastalığı geçirmiş olanlarda ikinci enfeksiyon geçirilme oranını artıracak mı?’ başlıklarında araştırılıyor. “Virüsün İngiltere dışında başka ülkelerde de görüldüğünün raporlandığına işaret eden Balık, “Şu ana kadar Hollanda, Belçika Danimarka ve Avustralya’da da tespit edildiği raporda yer aldı” dedi.

Prof. Dr. Balık, “Bu mutasyonun İngiltere’de son günlerdeki salgının büyümesine etki ettiği düşünülmektedir” bilgisinin de raporda yer aldığını belirtti.

Daha çabuk yayılan bir cins olan virüste “Çoklu spike protein mutasyonu” belirlendiğini ifade eden Balık, şu açıklamada bulundu:

“Çoklu spike protein mutasyonu, virüsün insan hücresine girmesini sağlayan dıştaki dikensi kısmında birçok noktada mutasyon olması. Daha önce görülen mutasyonlar genelde tek noktada olmuştu. Şu anki bilgiler bu yeni mutantın eski virüsten fazla farkının olmadığı, sadece bulaşma gücünü artırdığını göstermektedir.”   

İLİşKİLİ HABERLER ABD'de Koronavirüs Aşısının Uygulandığı Görüntülerin Sahte Olduğu Öne Sürüldü!

ABD’de Koronavirüs Aşısının Uygulandığı Görüntülerin Sahte Olduğu Öne Sürüldü!

Koronavirüsün Neden Halsizlik Yaptığı Belli Oldu

Koronavirüsün Neden Halsizlik Yaptığı Belli Oldu

3 Ülkede Koronavirüsün Mutasyona Uğramış Hali Tespit Edildi

3 Ülkede Koronavirüsün Mutasyona Uğramış Hali Tespit Edildi

 Koronavirüsün Mutasyon Hali Kontrolden Çıktı! 5 Ülkeye Daha Yayıldı

Koronavirüsün Mutasyon Hali Kontrolden Çıktı! 5 Ülkeye Daha Yayıldı

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu